Σύγχρονες επεμβάσεις σε παλιά οινοποιεία - Βλάσση, Ελένη
[Η μελέτη αυτή αναφέρεται σε σύγχρονες επεμβάσεις που γίνονται σε παλιά οινοποιεία. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική των οινοποιείων και πολλοί διακεκριμένοι αρχιτέκτονες έχουν ασχοληθεί με τον σχεδιασμό τους, καθώς τα σύγχρονα πλέον οινοποιεία αποτελούν όχι μόνο απλές παραγωγικές μονάδες, αλλά και πόλο έλξης επισκεπτών. Πολύ συχνά, μάλιστα, προτιμάται η αποκατάσταση και προσθήκη σε παλιά οινοποιεία, σε σχέση με την κατασκευή εξ ολοκλήρου καινούριων εγκαταστάσεων μέσα στα πλαίσια της οικονομίας χρημάτων και χώρου, αλλά και της προώθησης των προϊόντων, καθώς ενισχύεται η εντύπωση των επισκεπτών πως σε έναν χώρο με μεγάλη ιστορία παράγεται υψηλής ποιότητας κρασί. Για τον λόγο αυτό επιλέγονται πέντε παραδείγματα παλιών οινοποιείων από το εξωτερικό, στα οποία έχει γίνει σχετικά πρόσφατα αποκατάσταση ή κάποια προσθήκη και εξετάζονται με άξονες τη λειτουργία (παραγωγική διαδικασία και επισκεψιμότητα) και την ένταξη (μορφολογία και κατασκευή) του οινοποιείου. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται τα οινοποιεία Manincor (Ιταλία),..].