Τουαλέτα : μια πράξη ταμπου-ρώνει τον χώρο - Αντωνιάδη, Κατερίνα
[Η τουαλέτα αποτελεί έναν χώρο που εξυπηρετεί βασικές βιολογικές ανάγκες και λόγω αυτού τον επισκεπτόμαστε αναγκαστικά όλοι μας. Φαίνεται όμως πως περνά απαρατήρητος κατά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η πράξη της τουαλέτας και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτή αποτελεί ένα ισχυρό ταμπού της κοινωνίας μας το οποίο έχει καταφέρει να επισκιάσει τον χώρο και τις σχεδιαστικές του προεκτάσεις. Αφού γίνουν κατανοητοί οι λόγοι ύπαρξης και τα χαρακτηριστικά του ταμπού, τίθεται το ερώτημα του πως το ταμπού της τουαλέτας επηρεάζει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και αν μια διαφορετική αντιμετώπιση των σχεδιαστικών ζητημάτων θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στη στάση μας. Τα ερωτήματα αυτά απαντώνται μέσω τριών διαφορετικών αξόνων, που καταλαμβάνουν όλο το εύρος του ζητήματος της τουαλέτας. Πρόκειται για το σύστημα απομάκρυνσης των αποβλήτων στο οποίο βασίζεται η ζωή της σύγχρονης πόλης και ο σχεδιασμός του χώρου της τουαλέτας, τον χώρο της τουαλέτας στην οικία και τις δημόσιες τουαλέτες στην πόλη όπου γίνονται εμφανής οι δεσμεύσεις που επιβάλει το ταμπού στο σχεδιασμό.]