Από τη Θήρα στη Santorini - Βερτεούρη, Αναστασία
[Μέσα από μια διαδρομή από την Θήρα των περιηγητών στην Santorini των τουριστών, μελετάμε πως διαφορετικοί παράγοντες με τελευταία και σημαντικότερη την επίδραση του τουρισμού, διαμόρφωσαν την πορεία των οικισμών του νησιού και κυρίως της πρωτεύουσας, των Φηρών. Αρχικά, εξετάζουμε την ιστορική εξέλιξη, τη γεωμορφολογία και την οικονομικο-κοινωνική κατάσταση στο νησί. Λαμβάνοντας υπ'όψη τους παλιούς τρόπους δόμησης και τις αλλαγές που επέφερε σε οικοδομικό επίπεδο η ανοικοδόμηση μετά το σεισμό του 1956, σχηματίζουμε μια σφαιρική εικόνα για την πραγματικότητα που ίσχυε στη Σαντορίνη μέχρι την δεκαετία του '70. Φτάνοντας στο σήμερα, μέσα από διάφορες διεργασίες που περιλαμβάνουν την εισαγωγή της έννοιας του παραδοσιακού και της διατήρησης και την στροφή της ελληνικής οικονομίας στην τουριστική ανάπτυξη η Σαντορίνη μετατρέπεται σε έναν υπερτοπικό, σκηνογραφικό τοπίο. Η ζήτηση την καθιστά ένα χώρο που παρέχει τα πάντα με τίμημα όμως το αρχικό θέλγητρό της και τον χαρακτήρα της. Οι επιπτώσεις των διεργασιών αυτών εκδηλώνονται έντονα στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον της και..].