Χωρικές τομές στις σύγχρονες μεγα-πόλεις : εσωτερικά όρια στην πόλη του Μεξικού - Θεοδωράκη, Σοφία
[Τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται η μελέτη αυτή σχετίζονται με τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις και επομένως τις τομές, δηλαδή τις χωρικές και κοινωνικές ασυνέχειες, που εντοπίζονται στις σύγχρονες πόλεις. Το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε όξυνση στις μέγα-πόλεις, όπου τα εξωτερικά όρια εξασθενούν, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται μία αντίφαση σε σχέση με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό των εσωτερικών ορίων. Μας αφορά το πώς αυτά αποτυπώνονται χωρικά και τι σηματοδοτούν. Για τη διερεύνηση αυτού του φαινομένου επιλέγουμε, ως εργαλείο μελέτης, ένα από τα πλέον ακραία παραδείγματα "διογκωμένης πόλης" με έντονες εσωτερικές αντιθέσεις, την Πόλη του Μεξικό. Όταν τα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα, που αποτυπώνονται στο χώρο, διαφοροποιούνται έντονα σε γειτονικές περιοχές, τότε εμφανίζεται ένα σημείο ρήξης ή ένα σημείο επαφής, ένα όριο. Εντοπίσαμε κι αναλύσαμε συγκεκριμένες οριοθετημένες περιοχές της Πόλης του Μεξικό. Για την κατανόηση του ρόλου των ορίων, προηγήθηκε η απαραίτητη ανάλυση των χωρικών δεδομένων του κάθε θύλακα..].