Σωφρονιστική θεώρηση και αρχιτεκτονική - Αλεκτορίδου, Μαρία
[Στη διάλεξη διερευνάται η παράλληλη εξέλιξη των χωρικών οργανώσεων, σε αντιστοιχία με τις εκάστοτε κοινωνικές δομές, σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα - αυτό των σωφρονιστικών συγκροτημάτων. Επιλέγοντας το αρχιτεκτονικό πρόσωπο της ποινικής καταστολής, αναζητώνται οι αρχιτεκτονικοί ιστορικοί τύποι, με τους οποίους ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς μηχανισμούς εφαρμογής της κοινωνικής εξουσίας αποκτά, σε κάθε ιστορική περίοδο, υλική, χωρική έκφραση. Η ανάπτυξη της έρευνας βασίζεται στο έργο του Michel Foucault, ο οποίος χρησιμοποιεί τον όρο «episteme» για να περιγράψει βασικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και διακρίνει, με βάση αυτά, τρεις μεγάλες εποχές στη νεώτερη ευρωπαϊκή ιστορία (αναγεννησιακή, κλασσική, σύγχρονη). Μελετάται η εμφάνιση και εδραίωση του σωφρονιστικού εγκλεισμού σαν απόρροια της ελεγκτικής δυτικής κοινωνίας που αναπτύσσεται κατά την κλασσική εποχή. Μεθοδολογικά, το εύρος των ιστορικών παραδειγμάτων ξεκινάει δύο αιώνες πριν, κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης. Αντίστοιχα, η μελέτη επεκτείνεται έως τις σύγχρονες αντιλήψεις για την ποινική καταστολή, επιτρέποντας..]