Νομαδικές σκέψεις-αρχιτεκτονικές πρακτικές : & νεονομαδικά φαινόμενα - Μιχαηλίδου, Ναταλία
[Στην εργασία αυτή επιχειρείται η διερεύνηση του νομαδισμού από την εμφάνισή του έως σήμερα και ο τρόπος που έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει την αρχιτεκτονική δημιουργία. Σε τρεις ενότητες γίνεται μια αδρή περιγραφή των διάφορων εκδοχών του νομαδισμού μέσα στους αιώνες και αναδεικνύεται η δυνατότητα αυτού του φαινομένου να μεταλλάσσεται ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες, να συνυπάρχει ή να συγκρούεται με την έννοια του Κράτους και να επιδρά στις αρχιτεκτονικές αναζητήσεις. Η βάση της εργασίας είναι ότι ο νομαδισμός στις ημέρες μας συνεχίζει να υφίσταται παίρνοντας διαστάσεις μαζικού κοινωνικού φαινομένου, αφενός επειδή αυξάνονται τρομακτικά τα ποσοστά μετακινούμενων πληθυσμών και αφετέρου επειδή ολοένα και περισσότερα άτομα εμφανίζουν νομαδικές συμπεριφορές. Αυτά τα νεονομαδικά φαινόμενα συσχετίζονται με σύγχρονες κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, όπως η μεταβλητότητα και η ενσωμάτωση της τεχνολογίας. Η αρχιτεκτονική και ο νομαδισμός, δυο έννοιες φαινομενικά αντικρουόμενες- η αρχιτεκτονική ανέκαθεν θεωρείται χαρακτηριστικό των..].