Κατοικία + φύση : μια συνθετική ανάγνωση - Μπουλουγούρα, Κατερίνα
[Με αφορμή το ζήτημα του βιοκλιματικού σχεδιασμού, η παρούσα διάλεξη εξετάζει, μέσα από την μελέτη τεσσάρων κατοικιών, το πώς η σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τη φύση, δηλαδή ο τρόπος που εμπνέεται από το περιβάλλον, εντάσσεται και προσαρμόζεται σε αυτό, αποτυπώνεται στη δημιουργία της αρχιτεκτονικής του. Επιδιώκοντας να διερευνηθεί και η εξέλιξη της σχέσης αυτής, επιλέχθηκαν δύο πιο παλιά παραδείγματα, το Beard House και το Kauffman House του Richard Neutra, αλλά και δύο σύγχρονα, το Solar Umbrella House των Pough+Scarpa Architects και το Vienna Way Residence των Marmorl & Radjiner. Επικεντρωθήκαμε στην κατοικία, καθώς σε αυτήν αποτυπώνονται οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες που παραμένουν σταθερές στο πέρασμα του χρόνου αλλά και η αέναη εξέλιξη της κοινωνίας. Τα παραδείγματα διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο το περιβάλλον έχοντας μια βασική κατηγοριοποίηση αφού ανά δύο εστιάζουν κυρίως στη χρήση της τεχνολογίας από τη μία και στη χρήση πιο απλούστερα επεξεργασμένων μεθόδων από την άλλη, ενώ για κλιματολογικούς λόγους αλλά και για την καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος, η επιλογή της Ν. Καλιφόρνια..].