Ο πολιτισμός της διαφάνειας - Γιώτη, Ειρήνη
[Στη βάση μιας σύγχρονης πραγματικότητας που αντιμετωπίζει τα φαινόμενα οπτικοκεντρικά και αποδίδει, με τις ψυχαναλυτικές θεωρίες, μια νέα διάσταση στον όρο 'βλέμμα', μακριά από καρτεσιανές αντιλήψεις και αναγεννησιακά ζητήματα προοπτικής, αλλά εγγύτερα στον όρο 'να βλέπω και να με βλέπουν'/ 'to see and to be seen', η διαφάνεια μπορεί να κατέχει τη θέση μιας πραγματικής πολιτισμικής συνθήκης κι όχι απλώς μιας στιλιστικής άποψης. Αναφορικά με το εκθεσιακό περίπτερο Blur που δημιούργησαν οι αρχιτέκτονες Elizabeth Diller και Ricardo Scofidio το 2002 δήλωναν πως 'το κτίριο δεν είχε τίποτα άλλο να επιδείξει εκτός από την πολιτισμική μας εξάρτηση από την όραση'. Την άποψη αυτή δείχνει εν έτη 2005 να συμμερίζεται στο έργο του 'The eyes of the skin' ο Φιλανδός αρχιτέκτονας Juhani Pallasma. Εκεί, παραθέτοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του καθηγητή ιστορίας Martin Jay μας μεταφέρει πως η οπτικοκεντρική αντίληψη του 'μοντέρνου' πολιτισμού εκδηλώνεται σε κάθε πεδίο του, από την εφεύρεση του περιοδικού τύπου στον τεχνητό φωτισμό, την φωτογραφία και ο κατάλογος συνεχίζεται. Στο ίδιο πόρισμα καταλήγει με την θέση του ο David Harvey..].