Αστοχίες σε μη φέρουσες ξύλινες κατασκευές - Καραϊσκος, Κώστας
[Η φράση: 'το ξύλο είναι ένα ζωντανό υλικό' ακούγεται συχνά για να δικαιολογήσει αστοχίες και λάθη που εμφανίζονται στα οικοδομικά έργα. Αν και είναι αλήθεια ότι, ακόμα και αφού έχει κοπεί από τις ρίζες που του δίνουν ζωή, το ξύλο συνεχώς μεταβάλλεται, ο τρόπος με τον οποίο αυτό συμβαίνει δεν είναι τελείως απρόβλεπτος. Η διάλεξη αυτή ερευνά από τη σκοπιά του αρχιτέκτονα, τις αστοχίες κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μη-φερόντων ξύλινων κατασκευών (κατασκευών δηλαδή που δεν αποτελούν τον βασικό φέροντα οργανισμό ενός κτιρίου), αξιοποιώντας τη γνώση που έχουμε πάνω στον τρόπο που παράγεται και συμπεριφέρεται το ξύλο. Ειδικότερα η έρευνα εστιάζει πάνω σε δύο βασικές κατηγορίες μη-φερόντων κατασκευών: τις επικαλύψεις (δάπεδα, επενδύσεις) και τα κουφώματα . Μεθοδολογικά η διάλεξη συστηματοποιεί και καταγράφει τα λάθη που γίνονται στα διάφορα στάδια παραγωγής μιας ξύλινης κατασκευής, διακρίνοντάς τα ανάλογα με τη φάση και τον τόπο κατεργασίας της, από την κοπή του κορμού έως και την τοποθέτησή της στο εργοτάξιο. Προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι διάφορες αστοχίες..].