Αστική ένταση : η περίπτωση του Faubourg Saint-Antoine - Σταμπούλογλου, Κωνσταντίνα
[ Στη διάλεξη αυτή θα γίνει η προσπάθεια να παρουσιαστεί η ιστορική και πολύ ιδιαίτερη περιοχή του Παρισιού που ονομάζεται faubourg Saint-Antoine, και η πορεία της μέσω των αστικών μεταλλάξεων. Το προάστιο faubourg Saint-Antoine ήταν ανέκαθεν στο επίκεντρο των αστικών εξελίξεων του Παρισιού, καθώς από εκεί ξεκίνησαν όλες οι μεγάλες διαμάχες και οι ταξικές συγκρούσεις, όπως η επανάσταση του 1789 και η Κομμούνα του 1871. Τα συσσωρευμένα στρώματα της ιστορίας έχουν διαμορφώσει πολύ ιδιότυπα τον χαρακτήρα της περιοχής, όμως εδώ και αρκετά χρόνια η τελευταία, βιώνει μια αρκετά επίπονη μετάβαση στους όρους στη σύγχρονης εποχής. Κυριότεροι υπαίτιοι αυτής της μεταλλακτικής κατάστασης είναι το φαινόμενο του εξευγενισμού (gentrification), αλλά και οι δράσεις του κράτους για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής. Η διαφορά βέβαια μεταξύ εξευγενισμού και κρατικού παρεμβατισμού είναι ότι ο εξευγενισμός ξεκινά τουλάχιστον ως ένα φαινομενικά αυθόρμητο κοινωνικό γεγονός, που δεν έχει ως στόχο να αναμορφώσει την περιοχή στην οποία αναπτύσσεται , γιατί ακριβώς δεν είναι οργανωμένο. Αντιθέτως, η δράση του κράτους ήταν..].