Μουσείο-τέχνη : επαναπροσδιορισμοί και όρια - Ράμμου, Ιωάννα
[Μουσείο: στην αρχαιότητα, ένα τέμενος αφιερωμένο στη λατρεία των Μουσών και χώρος καλλιέργειας των τεχνών και των γραμμάτων? μεταγενέστερα, θεσμός που ιδρύεται για την εγκατάσταση συλλογών, θησαυρών της φύσης και της ανθρώπινης δημιουργίας. Ένα κτίριο, δηλαδή, το οποίο κτίζεται με σκοπό να στεγάσει αντικείμενα. Ωστόσο βλέπουμε πως δεν είναι το μουσείο μόνο που προσδιορίζεται από τα έργα τα οποία φιλοξενεί, αλλά πως και τα ίδια νοηματοδοτούνται από το περιβάλλον στο οποίο εκτίθενται. Ως εκ τούτου, μια διαρκής αλληλεπίδραση μεταξύ περιέχοντος και περιεχομένου έχει οδηγήσει σε μεταβολές της έννοιας τόσο του μουσείου όσο και του έργου τέχνης. Η σύγχρονη τέχνη καταλήγει επομένως συχνά να είναι ασύμβατη με το χώρο του παραδοσιακού μουσείου που ιδρύθηκε υπό συνθήκες διαφορετικές από τη σημερινή εποχή, αλλά και το ευρύ σύνολο της τέχνης του παρελθόντος δεν αναδεικνύεται σε ένα μουσείο-προθήκη. Από την άλλη πλευρά, ο μουσειακός χώρος, ως περιέχων, εξελίσσεται ο ίδιος για να πλαισιώσει την τέχνη στην πορεία της, οδηγούμενος σε συνθήκες οριακές μεταξύ κτιρίου, αστικού χώρου και..].