Διαπολιτισμική βιβλιοθήκη στου Ψυρρή - Ανατολίτης, Νικόλαος
[Η διπλωματική πραγματεύεται το σχεδιασμό μιας διαπολιτισμικής βιβλιοθήκης, δηλαδή μιας βιβλιοθήκης που εξυπηρετεί τις γλώσσες του σύγχρονου μεταναστευτικού δυναμικού της Αθήνας. Η ύπαρξη ενός τέτοιου κτιρίου κρίνεται απαραίτητη, καθώς στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στην Καλλιθέα, δεν προβλέπεται ποικιλία ξενόγλωσσων τίτλων, ενώ ζούμε σε μια διαπολιτισμική κοινωνία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ένας στους πέντε κατοίκους της πρωτεύουσας δε γεννήθηκε στην Ελλάδα. Η επιλογή του οικοπέδου, έγινε με διαπολιτισμικά κριτήρια: όφειλε να γειτνιάζει με περιοχές κατοικίας μεταναστών( η περιοχή του Ψυρρή συνορεύει με το Γεράνι και το Μεταξουργείο), να συνυπάρχουν διάφοροι πολιτισμοί σε αυτό (το οικόπεδο βρίσκεται σε ένα νοητό τρίγωνο που σχηματίζεται από τη Συναγωγή, την Αρμένικη Εκκλησία και το Ισλαμικό Μουσείο), και να αποτελεί κόμβο ροών στην πόλη( το οικόπεδο διασχίζουν εγκάρσιες πορείες από Ομόνοια ως Θησείο και από Γκάζι ως Μοναστηράκι). Επιθυμία ήταν οι χρήστες της βιβλιοθήκης να μπορούν να διαβάζουν την ιστορία της νέας τους.. βιβλιοθήκης.]