Με αφορμή την κατοίκηση - Δημητρακοπούλου, Χρυσούλα
[Το φαινόμενο της επιστροφής μερίδας του πληθυσμού στις επαρχιακές πόλεις ενισχύει την έντονη εμπορευματοποίηση της κατοικίας και συνεπάγεται την άναρχη επέκτασή τους, λόγω έλλειψης μελετημένου σχεδιασμού. Επιχειρήσαμε να προσδιορίσουμε τα κίνητρα που οδηγούν σ' αυτήν την «αποαστικοποίηση», αλλά και τα κριτήρια σχεδιασμού που προσεγγίζουν τη μικρότερη κλίμακα κατοίκησης επιλέγοντας την πόλη των Ιωαννίνων ως πρόσφορο πεδίο πολεοδομικής ανάλυσης. Προς εξυπηρέτηση του στόχου, προτείνεται η ενίσχυση μικρότερων τοπικών πυρήνων που εξαρτώνται από το κέντρο, αλλά με τρόπο ώστε να διατηρούν μια σχετική αυτονομία. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτέλεσε ο συνοικισμός του Νεοχωρόπουλου. Με μικρές διορθωτικές κινήσεις, το υπάρχον κέντρο μετασχηματίζεται σε μια δυναμική κατάσταση η οποία οργανώνεται πάνω σε δυο ξεχωριστές «γραμμές» που υποδέχονται τις βασικές διοικητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές λειτουργίες. Στη συνέχεια, σε υπάρχοντα δημοτικά οικόπεδα προτείνεται χρήση γενικής κατοικίας. Εκεί επαναπροσδιορίζονται.. κατοικιών.]