Ανάπλαση του σιδηροδρομικού σταθμού Αχαρνών - Τσαμάλης, Παναγιώτης
[Ο προαστιακός σταθμός Αχαρνών βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα του Δήμου (ιστορικό κέντρο), ανήκει στο δίκτυο προωστικού σιδηροδρόμου του ΟΣΕ και αποτελεί στάση της γραμμής Αθήνα- Χαλκίδα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του σταθμού είναι τα υφιστάμενα πέτρινα κτήρια που φιλοξενούν τις λειτουργίες του σταθμού, τα οποία χρονολογούνται γύρω στο 1904 (έτος κατά το οποίο ξεκινά και η λειτουργία της γραμμής Αθήνα- Χαλκίδα) και βρίσκονται σε άριστη κατάσταση ακόμα και σήμερα. Η ύπαρξη της σιδηροδρομικής γραμμής σ' αυτήν την περιοχή λειτουργεί διατμητικά για το ιστορικό κέντρο του δήμου και επιπλέον αποδυναμώνει την αποφρακτική λειτουργία του περιφερειακού δακτυλίου του κέντρου καθώς ο δρόμος και οι γραμμές συναντώνται συνεπίπεδα δημιουργώντας κυκλοφοριακές φορτίσεις. Για το λόγο αυτό προτείνεται υπογειοποίηση των γραμμών παραμένοντας όμως ορατές από το επίπεδο της πλατείας. Τα υφιστάμενα κτήρια του σταθμού διατηρούνται λαμβάνοντας λειτουργίες έκδοσης εισιτηρίων, χώρων περιοδικών εκθέσεων και αναψυκτήριο. Δύο νέα κτήρια προστίθενται.. σταθμός.]