Καταφύγιο στην ορεινή Κορινθία - Σπυρόπουλος, Άγγελος
[Η διπλωματική μου αφορά τον σχεδιασμό ενός ορειβατικού καταφυγίου στο νομό Κορινθίας ,σε ένα μικρό ορεινό χωριό του Δήμου Ξυλοκάστρου, το Σαραντάπηχο (υψόμετρο 1340 μ.),όπου από το 1927-1940 λειτουργούσε το σπουδαιότερο πολυτελές και πρωτόγνωρο για την εποχή του ξενοδοχείο η ''Αναγέννησις''. Ήταν τριώροφο και διέθετε 70 δωμάτια, καθώς και 3 περιμετρικά οικήματα για τη φιλοξενία υψηλών καλεσμένων. Επίσης διέθετε ηλεκτρογεννήτριες, τηλεφωνικές συνδέσεις, αίθουσες συγκεντρώσεων και ψυχαγωγίας, κινηματογράφο, μικρό καζίνο, γήπεδο τένις και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων. Κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, όλο το χωριό και το ξενοδοχείο εγκαταλείφθηκαν. Σήμερα το Σαραντάπηχο δεν θυμίζει την περίοδο ακμής του καθώς από το ξενοδοχείο απέμειναν μόνο οι εξωτερικές τοιχοποιίες. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου σημείου ενδιαφέροντος ανάμεσα από τα ερείπια του παρελθόντος. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας πυρήνας ζωής για το χωριό και μία αφετηρία εξορμήσεων φυσιολατρών. Η αντιμετώπιση του κτιριακού συνόλου γίνεται με σεβασμό στο αρχικό.. χειμώνα.]