Αστική ανάπλαση προβλήτας Αγίου Νικολάου Κρήτης - Λουκάκης, Χρήστος
[ Η παραθαλάσσια πόλη του Αγίου Νικολάου σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Νοτίου Ελλάδας. Η πόλη και κυρίως το παραθαλάσσιο μέτωπο έχει δομηθεί δίχως σχεδιασμό και τάξη με αποτέλεσμα να προκυπτει ένα πολεοδομικό χάος και το φυσικό περιβάλλον να μην αναδεικνύεται. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες φτάνoντας ακτοπλοϊκώς στον Άγιο Νικόλαο. Στόχος της διπλωματικής εργασίας ήταν να επανασχεδιαστεί η προβλήτα του λιμένα, να τοποθετηθούν λειτουργίες και κτήρια ώστε να αποκτήσει χαρακτήρα και να μετατραπεί σε ένα αστικό, παραθαλάσσιο πάρκο, ικανό να προσελκυσει ντόπιους και τουρίστες και να τους προσφέρει επιλογές διασκέδασης και αναψυχής για όλες τις ώρες της μέρας. Ο νέος σχεδιασμός υποδιαιρείται στις εξής αρχές: Επέκταση προβλήτας, δημιουργία του «πάρκου», τοποθέτηση τριών νέων κτηρίων διαφόρων λειτουργίων ψυχαγωγικού/πολιτισμικού χαρακτήρα στο πάρκο (Λιμεναρχείο/Πολιτισμικό Κεντρό, Παρατηρητήρια Λιμνοθάλασσας & Αγίων Πάντων), και υπαίθριες διαμορφώσεις που φιλοξενουν ποικίλες χρήσεις.. κ.α.).]