Αλυκές Λάρνακας : συρραφή τοπίου πόλης - Σηφάκη, Σάντρα
[Αφορμή της διπλωματικής μας εργασίας στάθηκε ένας γενικότερος προβληματισμός γύρω από το τοπίο των αλυκών στη Λάρνακα της Κύπρου. Στην πορεία καταλήξαμε σε μία ευρύτερη τοπιακή παρέμβαση, η οποία κορυφώνεται με το σχεδιασμό ενός περιβαλλοντικού κέντρου. Οι αλυκές, αποτελούν σπουδαίο αξιοθέατο για την πόλη της Λάρνακας, και προστατεύονται από διεθνείς οργανισμούς λόγω της μεγάλης οικολογικής τους σημασίας. Ωστόσο αποτελεί και ένα προβληματικό τοπίο. Η ισορροπία του οικοσυστήματος επηρεάζεται από οχλούσες και ρυπογόνες χρήσεις γύρω από τις αλυκές, όπως το αεροδρόμιο, ο αυτοκινητόδρομος κ.α. Μεγάλη πίεση άσκησε επίσης η άστατη εξάπλωση της πόλης προς τα όρια των αλυκών, μετά την εισβολή το 1974. Αναλύοντας τις παραπάνω πιέσεις, εντοπίσαμε περιοχές στις οποίες προβλέπεται μελλοντική αστική ανάπτυξη. Στόχος μας λοιπόν, ήταν να αποτρέψουμε την ανάπτυξη της πόλης προς τις αλυκές. Επιλέγουμε το πράσινο να αγγίξει την πόλη, αντί η πόλη να αγγίξει το πράσινο. Έτσι συνθέτουμε ένα σχεδιαστικό φράγμα στην περιοχή ενδιαφέροντος.. περιοχής.]