Η ελληνική πολυκατοικία ως μορφή (συλλογικής) κατοίκησης - Μαλκάκης, Ευάγγελος
[Στην παρούσα εργασία επιχειρείται να διερευνηθούν χωρικές διαστάσεις των κοινωνικών αλλαγών της κατοικίας και ειδικότερα θέματα ατομικής/συλλογικής ζωής κατά τη μεταιχμιακή εποχή του μεσοπολέμου. Χαρακτηριστικός φορέας της μεταβολής των μορφών ζωής στην πόλη αλλά και καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη της συλλογικής κατοικίας, αποτελεί η μορφή και συνθήκη της αστικής πολυκατοικίας. Ο χωρικός μετασχηματισμός, που στηρίζεται στην αστική και την προσφυγική πολυκατοικία, βαθμιαία καθιερώνεται και αλλάζει ριζικά τη γεωγραφία της πόλης. Οι προσφυγικοί συνοικισμοί και οι άξονες οικοδόμησης αστικών πολυκατοικιών άλλοτε εντάσσονται στην υπάρχουσα πόλη και άλλοτε συντελούν στην εξάπλωση της. Νέες μορφές γειτνίασης των κατοίκων μετασχηματίζουν τις συλλογικές ταυτότητες. Τα ανώτερα αστικά στρώματα που πρωτοκατοίκησαν τις πολυώροφες οικοδομές, οι μεταγενέστεροι κάτοικοι των μεσαίων και αργότερα των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, αυτοπροσδιορίζονται σταδιακά από την ιδιότητα του κατοίκου του νέου αστικού κτιρίου..].