Το έπιπλο του χθες σήμερα - Βλάχος, Περικλής
[Το έπιπλο, ως ένα από τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, αποτελεί εργαλείο ικανοποίησης των καθημερινών αναγκών, αλλά και έκφραση των καλλιτεχνικών και κοινωνικών ανησυχιών της εκάστοτε εποχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός της επιστροφής, σήμερα, στην παραγωγή και χρήση πληθώρας επίπλων παλαιότερων εποχών. Πόσο εύκολο, όμως είναι να γίνει ο διαχωρισμός «παλιού» - «καινούριου» και ποιές είναι οι προυποθέσεις που πρέπει να πληρεί ένα έπιπλο για να καταταχθεί στην κατηγορία των «καινούριων»; Οι αιτίες που ωθούν τις σύγχρονες κοινωνίες σε μια προσπάθεια προσαρμογής των αναγκών τους σε διαμορφωμένο, με βάση διαφορετικές συνθήκες, χώρο θα διερευνηθούν μέσω της μελέτης των αντικειμένων με βάση τη σχεδιαστική ιδεολογία που πρεσβεύουν, τη συνέπεια τους ως προς αυτή και την ποιότητα κατασκευής. Η προσέγγιση των παραπάνω ερωτημάτων γίνεται με τη μελέτη της επίδρασης των οικονομικών διακυμάνσεων στο σχεδιασμό και την παραγωγή επίπλου και την παράθεση παραδειγμάτων επίπλων που παράγονται και προωθούνται λανθασμένα, ως νέος σχεδιασμός.].