El Raval : το χρονικό και η κριτική μιας ανάπλασης - Τόλιος, Θεόδωρος
[Η παρούσα διάλεξη επιχειρεί να πραγματευτεί κάποια από τα πιο καίρια ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπιστούν σε μια ανάπλαση. Με αφορμή την προσωπική διαμονή των έξι μηνών στη συνοικία Raval, στο ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης, εξετάζεται ο εξευγενισμός που υπέστη η περιοχή στο χρονικό πλαίσιο των τελευταίων 25 ετών, καθώς ακόμη και σήμερα τα αποτελέσματά του παραμένουν ρευστά και συνεχώς μεταβαλλόμενα. Στη συνέχεια ακολουθεί μια κριτική προσέγγισή του μέσα από το πρίσμα τριών παραγόντων? του αισθητικού αντίκτυπου, των οικονομικών όρων και των κοινωνικών συγκρούσεων. Η αλλοίωση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής, η βίαιη εισαγωγή αρχιτεκτονικών και γενικότερων αισθητικών στοιχείων, η απονοηματοδότηση ή επανανοηματοδότηση των δημόσιων χώρων, η κατεδάφιση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, η κατακόρυφη αύξηση της αξίας γης της περιοχής, τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που τη στιγμάτισαν,η μετακίνηση μεγάλου αριθμού κατοίκων, οι μορφές βίας που χρησιμοποιήθηκαν για την εκδίωξη του «ανεπιθύμητου» πληθυσμού, αποτελούν ορισμένους από τους παράγοντες του σκληρού φόντου..].