Les Halles de Paris : μετασχηματισμοί μιας αγοράς / μεταμορφώσεις μιας πόλης - Μαρκάκη, Μεταξία
[Οι Halles (μια λέξη που σημαίνει "αγορές", κι όχι τυχαία), τοποθετημένες στην καρδιά μιας παλιάς πόλης, είναι μια από τις γηραιότερες αλλά και πιο πολυπρόσωπες μέσα στην πάροδο του χρόνου, γειτονιές. Η ιστορία τους, μια ιστορία καταστροφών και αναγεννήσεων, μετασχηματισμών και μεταθέσεων, δεν μπορεί, σίγουρα, να εξεταστεί ξέχωρα από την ιστορία των μετασχηματισμών και των ζημώσεων της ίδιας της πόλης αλλά και των ανθρώπων της. Έτσι, καθώς η πόλη περνά τα διάφορα στάδια ενηλικίωσης της και μεταλλάσσεται μέσα στο ρου της ιστορίας, της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτικής, το σημείο και η αγορά θα βρεθούν συχνά αντιμέτωποι με την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας και του ρόλου τους κι ο χώρος θα οδηγηθεί σε διαδοχικές αλλαγές, διορθώσεις και μεταμορφώσεις που δεν αφορούν πάντα απλώς και μόνο την αρχιτεκτονική του μορφή αλλά, έχουν ως κύριο στόχο να επαναρρυθμίσουν σχέσεις και καταστάσεις στο κέντρο, να δώσουν στίγμα στο χαρακτήρα του συνόλου της πόλης αλλά και μιας εποχής γενικότερα..].