Η προσέγγιση της πολυπλοκότητας μέσα από τη σύνθεση τάξης χάους : το παράδειγμα του house iv του P. Eisenman - Θεοχάρης, Σταύρος
[Η διάλεξη αυτή πραγματεύεται τις έννοιες της τάξης, του χάους και της πολυπλοκότητας όσον αφορά την μορφή και το σχεδιασμό στην αρχιτεκτονική. Γίνεται μία προσπάθεια να διαπιστώσουμε όχι μόνο κατά πόσο θα μπορούσαν να υπάρξουν κανόνες τάξης μέσα σε χαοτικά σύνολα αλλά και οτι η πολυπλοκότητα είναι στην ουσία ο τρόπος που η παραπάνω σχέση εκδηλώνεται στην αρχιτεκτονική. Για να ερευνήσουμε αυτό το ζήτημα επιλέξαμε σαν παράδειγμα το Ηouse VI του Peter Eisenman. Το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιήσαμε γι'αυτή τη διερεύνηση είναι το διάγραμμα . Μέσα από την ανάλυσή του καταλήξαμε σε συμπεράσματα πάνω στη δημιουργία σχέσεων που οδηγούν σε μία πολυπλοκότητα νοητικής τάξης που προσδιορίζεται πια μέσα από χωρικές σχέσεις. Τελικά η σχέση χάους τάξης που επιλύεται ως πολυπλοκότητα μπορεί όντως να συμβεί και σε ένα επίπεδο πέραν της πολυμορφίας που συνήθως σχετίζεται με αυτή . Αυτό το επίπεδο προϋποθέτει υπερθέσεις τάξεων, χρονικές συμπιέσεις αλλά και μία διαφορετική ματιά πάνω στη σχέση προγράμματος και διαγράμματος. Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει κάτι το γοητευτικό..].