Αμφισβήτηση ανατροπή ουτοπία : ο φαντασιακός κόσμος του '60 - Μακρυνικόλα, Νεφέλη
[Οι πρωτοποροι αρχιτεκτονες της δεκαετιας 60-70 οραματιζονται και προτεινουν μεσα απο τα project τους, τα μανιφεστα κτλ , εναν ριζικά διαφορετικό τροπο ζωής, μια άλλη αντίληψη για την πόλη, το κτισμένο, την κατοικια, μια διαφορετική κοσμοθεωρία. Αναδύονται και κυριαρχούν εννοιες οπως ευελιξία, δυναμική πολη, ελευθερία επιλογής, ελευθερία μετακίνησης, καταργηση τοπικών- χωρικών περιορισμών. Ο κόσμος που οραματίζονται αυτά τα αρχ/κα κινηματα είναι -οπως συχνά επισημαίνουν- ενας πιο ελευθερος και ευτυχισμένος κοσμος. Βρισκόμαστε άλλωστε σε μια χρονική περιοδο που στηρίζει μια τετοια αισιοδοξία για το μελλον. Στη διάλεξη μας θα εστιάσουμε σ'αυτο το όνειρο των ουτοπιστών εκείνης της δεκαετίας και συγκεκριμένα των βρετανών Archigram, των ιαπώνων Μεταβολιστών, των ιταλών Superstudio. Θα εστιασουμε δηλαδή στον τροπο ζωής, στο Lifestyle που προτειναν και προωθουσαν μεσα απο τις δουλειες τους οι ομάδες αυτές. Με αλλα λογια, πώς φαντάζονται οι συγκεκριμένοι αρχιτέκτονες την ζωή των ανθρώπων και την λειτουργία της κοινωνίας στο μέλλον; Με ποιον τρόπο στηρίζουν την άποψή τους και ποιες είναι οι αφορμές..]