22 @ Βαρκελώνη_ μεταλλαγές προς μία "knowledge city" - Παππά, Μαρία
[Κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα κάποιες πόλεις του δυτικού κυρίως κόσμου αντιλαμβανόμενες ότι η πρόοδος της οικονομίας εξαρτάται όλο και περισσότερο από την δημιουργία νέας γνώσης, έχουν ξεκινήσει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη περιβαλλόντων που ευνοούν την καινοτομία στη γνώση. Τα περιβάλλοντα αυτά είναι ανάλογα με την περίπτωση είτε ολόκληρες περιοχές είτε τμήματα του ήδη διαμορφωμένου αστικού ιστού και χαρακτηρίζονται από την εγκατάσταση εταιρειών, κυρίως τριτογενούς τομέα, που στοχεύουν στην παραγωγή καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων. Οι πόλεις ή οι περιοχές που διαμορφώνονται για να υποστηρίξουν ένα τέτοιο οικονομικό μοντέλο ονομάζονται knowledge cities. Οι knowledge cities υπήρξαν η αφορμή για την ενασχόλησή μας με την ανάπλαση ενός μεγάλου τμήματος της Βαρκελώνης, της πρώην βιομηχανικής περιοχής Poblenou, κάτω από τη σημαία του 22@, ενός προγράμματος οικονομικής, πολεοδομικής και κοινωνικής αλλαγής βασισμένο στο μοντέλο των knowledge cities. Το πρόγραμμα 22@ εγκρίθηκε το 2000 από το Δήμο της Βαρκελώνης και προβλέπει την μετατροπή 116 εκταρίων βιομηχανικής χρήσης..]