Η πόλη ως σκηνικό κατανάλωσης : η περίπτωση των γαλλικών στοών στο Παρίσι του 19ου αιώνα - Τρουμπούκη, Χριστίνα
[Σήμερα, οι πόλεις που αντικρίζουμε είναι οι πόλεις του εμπορεύματος, οι πόλεις του ώριμου θεάματος, είναι πόλεις φτιαγμένες για να προωθούν τόσο τη κουλτούρα του εμπορεύματος, όσο και τα ίδια τα αντικείμενα του. Πόλεις που ποτέ δε μένουν στάσιμες και αλλάζουν συνεχώς, προσαρμοζόμενες στον εκάστοτε πολιτισμό της σχέσης που τις γέννησε, της σχέσης- εμπόρευμα. Αναζητώντας την ιστορία αυτού του πολιτισμού, βρήκαμε τα πρώτα αποφασιστικά βήματα του δύο αιώνες νωρίτερα, στο Παρίσι των αρχών του 1900. Σε εκείνη την εποχή θα ανατρέξουμε, στο Παρίσι ως μια από τις πρώτες βιομηχανικές πόλεις και εμπορικό κέντρο της εποχής και στις γαλλικές στοές (passages) ως ένα από τα πρώτα ώριμα επεισόδια στην ιστορία των εμπορικών χώρων. Κοιτάζοντας τα κανείς μπορεί να καταννοήσει τα πρώτα θαρραλέα βήματα του καταναλωτικού πολιτισμού, του πολιτισμού της φαντασμαγορίας, που θέλει τις πόλεις να είναι περισσότερο σκηνικά κατανάλωσης και λιγότερο βιωμένοι χώροι. Οι γαλλικές στοές, ως εμπορικοί χώροι που όμως αποτελούσαν κομμάτι και του αστικού δημόσιου ιστού, αποτελούν ενδεικτική αποτύπωση..].