Το ξύλο στη φέρουσα κατασκευή : δυνατότητες -προβλήματα-προοπτικές στην ελληνική πραγματικότητα - Δημουλά, Ευαγγελία Χριστίνα
[Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τις προοπτικές χρήσης του ξύλου στις φέρουσες κατασκευές, ειδικότερα στις ελληνικές, στις οποίες παραμένει σε περιορισμένη χρήση. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι αναγκαίο να αναλυθεί αρχικά το ίδιο το ξύλο ως υλικό και στη συνέχεια η πορεία και οι δυνατότητες της σύνθεσης ενός ξύλινου φέροντα οργανισμού. Αφορμή για την επιλογή του θέματός, στάθηκε το ενδιαφέρον μας για το ξύλο ως δομικό υλικό σε συνδυασμό με την μειωμένη χρήση του στις φέρουσες κατασκευές της χώρας. Η εργασία χωρίζεται σε δύο βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα περιγράφεται η δομή του ξύλου και αναλύεται το πώς αυτή επηρεάζει τις ιδιότητές του (και κατ' επέκταση τις δυνατότητες που προσδίδουν στην εφαρμογή του ξύλου στην κατασκευή). Περιγράφονται ακόμη τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει το ξύλο, είτε λόγω ελαττωμάτων της δομής του, είτε λόγω της παθολογίας του. Στη δεύτερη ενότητα, αναλύονται οι παράγοντες που επηρεάζουν το σχεδιασμό της ξύλινης κατασκευής, από την αρχική σύλληψη και επιλογή του φορέα έως την κατασκευαστική λεπτομέρεια..].