Gestalt- Στρουκτουραλισμός : μορφολογικά-αντιληπτικά δομικά εργαλεία - Κατσάνος, Ιωάννης
[Στόχος αυτής της διάλεξης είναι να μελετηθούν, οι ψυχολογικές σχολές του στρουκτουραλισμού και του μορφολογισμού της Gestalt. Μέσα από την αντικειμενική περιγραφή της αντίληψης, που ήταν ο στόχος των δύο ψυχολογικών εργαστηρίων, διεξάγουμε μια εμπεριστατωμένη ιστορική προσέγγιση και ανάλυση των αρχών και των δύο ψυχολογικών σχολών, ούτως ώστε να εντοπίσουμε την διαφορά τους. Η βασική τους αντίθεση παρατηρείται στην θεώρηση και την αντιμετώπιση του μέρους και του συνόλου. Παράλληλα διακρίνουμε την επίδραση και την αποτύπωση των δύο αυτών ρευμάτων σε ποικίλους τομείς των ανθρωπίνων επιστημών και ιδιαίτερα την επιρροή τους στον χώρο των τεχνών. Ο στρουκτουραλισμός και η Gestalt συνέβαλαν στην εξέλιξη της τέχνης και σήμερα, αν και παρατηρούμε ότι έχουν πολύ διαφορετικές βάσεις, έχουν δημιουργήσει έναν κοινό άξονα σκέψης, παρατήρησης και σύνθεσης ενός καλλιτεχνικού έργου. Ξεκίνησαν σαν δύο ψυχολογικά ρεύματα με κοινή βάση και πυρήνα, αυτόν του στρουκτουραλισμού, που το αποτέλεσμά του η Gestalt τον συμπλήρωνε και τον ανανέωνε με τις θεωρίες της. Στην συνέχεια χωρίστηκαν..].