Σχολεία του '30 : το μοντέρνο κράτος επιλέγει μοντέρνα αρχιτεκτονική - Σουλτανίδου, Ελενα
[Αυτή η διάλεξη αφορά τα σχολεία του '30, τα οποία χτίζονται κατά το μεσοπόλεμο με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Βενιζέλου. Η ανέγερσή τους πραγματοποιείται βάσει προγράμματος και σύμφωνα με τις αρχές του μοντέρνου κινήματος. Στόχος της διάλεξης είναι η διερεύνηση των λόγων για τους οποίους το κράτος κατασκευάζει τα σχολεία και ταυτόχρονα, γιατί επιλέγεται η μοντέρνα αρχιτεκτονική για τη μελέτη των περισσότερων από αυτά. Ο ουσιαστικότερος παράγοντας για την υλοποίηση των σχολείων του '30 είναι η ισχυρή πολιτική βούληση για την επίτευξη της υποχρεωτικής φοίτησης στη στοιχειώδη εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα, και την εφαρμογή συνακόλουθα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Έμμεσα, επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός και ο εξευρωπαϊσμός της χώρας, ενώ η επιλογή της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στα σχολεία αναδεικνύει κατάλληλα το εκσυγχρονιστικό όραμα.]