Αναπλάσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον ελληνικό χώρο : η περίπτωση URBAN Κερατσινίου-Δραπετσώνας - Χριστούλης, Λεωνίδας
[Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση του χαρακτήρα και της προο-πτικής των αστικών αναπλάσεων που έχουν εφαρμοστεί στις «υποβαθμισμένες» περιοχές του Πειραιά, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων URBAN. Η φιλοσοφία που διέπει τo εν λόγω πρόγραμμα, η διαδικασία εφαρμογής του στον ελλαδικό χώρο και η αποτίμηση των θετικών και των αρνητικών αποτελεσμάτων είναι ένα από τα ζητούμενα της παρούσης εργασίας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται, κατ' αρχάς, στην περιγραφή και την διερεύνηση των συ-ντελεστών που καθόρισαν το πώς, το πότε και το γιατί των ευρωπαϊκών προγραμμά-των URBAN στις περιοχές Κερατσινίου-Δραπετσώνας μέσα σε μια πορεία μεταβολών λειτουργικής, οικονομικής και κοινωνικής διάστασης. Θα εξετάσουμε κατόπιν αν, και κατά πόσον, το πρόγραμμα αυτό γενικά αλλά κυρίως ειδικά (στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας) συνέβαλε στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των εξεταζόμενων μειονεκτικών αστικών περιοχών περιοχών, ή αντίθετα αν, (με έμμεσο ή άμεσο τρόπο) συνετέλεσε στην ανατροφοδότηση των προβλημάτων που είχε να αντιμετωπίσει. Επίσης εξετάζεται με ενδιαφέρον..].