Fundacao Serralves : ένα μουσείο τέχνης - Καραφύλλη, Μαρία
[ Η διάλεξη πραγματεύεται το μουσειακό σύνολο του Fundacao Serralves, του αρχιτέκτονα Alvaro Siza στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Αναλύεται η χωροθέτηση του μουσείου στην πόλη και το πάρκο Serralves. Ακολουθεί η ανάλυση της συνθετικής διαδικασίας, οι χωρικές μεταμορφώσεις, οι προκαταρκτικές μελέτες του σχεδιασμού και οι συμβιβασμοί που οδήγησαν τον Siza στο τελικό σχέδιο του μουσείου. Επιπρόσθετα, αναλύονται οι επιρροές του Siza και γίνεται αρχιτεκτονική περιγραφή και περιήγηση στο σύνολο του μουσείου. Πραγματοποιείται διερεύνηση των χώρων με γνώμονα τις έννοιες της προοπτική, του φωτός και του θεατή και διερευνάται πώς η κίνηση στον χώρο αποκτά ενδιαφέρον και χαρακτηρίζει ένα κτίριο. Σε μια ταινία, η κεντρική αφήγηση και οι παράλληλες διηγήσεις φτιάχνουν χαρακτήρες, διαφορετικά περιβάλλοντα και επίπεδα αφήγησης και συνδέονται αρμονικά για να δομήσουν την ενιαία αφήγηση. Ανάλογα, στο Fundacao Serralves, η πορεία στο χώρο, οι παράλληλες κινήσεις, τα επάλληλα επίπεδα, οι προοπτικές και τα ανοίγματα του μουσείου διηγούνται μία ιστορία, δημιουργούν χώρους με ποικίλες ποιότητες και χαρακτηριστικά..].