James Bond : παρατηρήσεις για τον επαναπροσδιορισμό της κουλτούρας - Αντωνοπούλου, Αγγελική
[Οι ταινίες του 'James Bond' παρουσιάζουν τον ομώνυμο υπερ-ήρωα να εκδιώκει το συνομωσιακό 'κακό τρομο-κράτορα' ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα μια σειρά από απαράμιλλες ικανότητες και υπερβάλλουσες δεξιότητες που κάνουν το ευρύ φιλο-ηδονο-θεάμον κοινό να σκιρτά καθώς βυθίζεται σε μια κατασκευασμένη συγκινησιακή έκρηξη συναισθημάτων. Αναμφίβολα, ο κινηματογραφικός Bond αν και εστέτ ο ίδιος, υποδαυλίζει τα κακόγουστα πάθη και τις λαϊκές ορέξεις μιας ολόκληρης κοινωνίας που πλήττεται από τον καταναλωτισμό, τη μαζικότητα, την εμπορευματοποίηση, την εφήμερη και αντιαισθητική παραγωγή της βιομηχανίας της σύγχρονης υποκουλτούρας. Στα δημοφιλή αυτά υπερθεάματα της μεγάλης οθόνης, στην πραγματολογία των σκηνικών τους, στην υφολογία του σεναρίου, στην πινακοθήκη των χαρακτήρων εγγράφονται κατά τρόπο μεγεθυμένο και απλουστευτικό τα πολιτικό-κοινωνικά σχήματα και οι κυρίαρχες ιδεοληψίες της εκάστοτε χρονολογικής περιόδου. Με κατευθυντήριο άξονα τα βασικά συνθετικά στοιχεία-ή αλλιώς κλισέ- των ταινιών του Bond (πολιτική, τεχνολογία, μόδα, αρχιτεκτονική, καλός-κακός) επιχειρείται..].