Πέρασμα - Κουκλάδα, Κατερίνα
[Η διάλεξη αυτή διερευνά ζητήματα που αφορούν την εξακρίβωση αιτιοκρατικών σχέσεων ανθρώπου κτισμένου περιβάλλοντος. Πώς αυτο σχετίζεται με τις ανθρώπινες ανάγκες δράσεις έτσι έπως μορφοποιούνται στην καθημερινή ζωή. Πεδίο έρευνας συνέστησε η ορεινή ζώνη των αυθαιρέτων της περιοχής του Περάματος αφού αποτελεί σημαντική πηγή για την κατανόηση αυτών των σχέσεων. Οι αυθαίρετες κατοικίες αποτελούν ενδιαφέρουσα περίπτωση αφού δεν σχεδιάστηκαν με την συμβατική έννοια του όρου αλλά διαμορφώθηκαν από τους ίδιους τους οικιστές σταδιακά σύμφωνα με τις ανάγκες τους και την κοινωνική τους εξέλιξη. Ετσι ενσωματώνουν, διαπραγματεύονται τις χωρικές ανάγκες της πραγματικής ζωής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυτή περιλαμβάνει.]