Η αρχιτεκτονική του βιβλίου : Le Corbusier, Venturi, Koolhaas - Βλάχου, Αθηνά
[Αναγνωρίζοντας την αδιαμφισβήτητη ισχύ των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας σήμερα, επιχειρούμε μέσω της συγκεκριμένης εργασίας να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα: αρκούν τα «καλά κτίρια» για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής ιδέας; Αν όχι, πώς τα μέσα επικοινωνίας, και συγκεκριμένα το βιβλίο αρχιτεκτονικής, στέκονται συμπληρωματικά και ανταγωνιστικά απέναντι στο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα; Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε εξετάζοντας τρία βιβλία-μανιφέστα του 20ου αιώνα που άλλαξαν την πορεία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης: «Για μια αρχιτεκτονική», Le Corbusier, 1923, "Learning from Las Vegas", Robert Venturi, Denise Scott Brown και Steven Izevour, 1977 και "S, M, L, XL" των Rem Koolhaas και Bruce Mau, 1995. Και αναρωτιέμαι: η επιτυχία των τριών βιβλίων οφείλεται μόνο στο περιεχόμενό τους ή και στο σχεδιασμό της μορφής τους εξίσου; Και ποιος είναι τότε ο ρόλος του αρχιτεκτονικού βιβλίου ως μέσου επικοινωνίας της αρχιτεκτονικής; Πώς το αρχιτεκτονικό βιβλίο υποστηρίζει το δομημένο και πώς δουλεύει στις χαραμάδες της αρχιτεκτονικής πρακτικής; Ποιος είναι ο ρόλος της εικόνας στο σχεδιασμό του; Πώς οι πρακτικές σχεδιασμού..].