Σύγχρονη αρχιτεκτονική γραφή σε ιστορικά κελύφη της Β. Ιταλίας - Σουλιώτης, Ανδρέας
[Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να παρουσιάσει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική γραφή σε ιστορικά κτίρια της Β.Ιταλίας και να αναλυθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα απο 4 χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μέσα απο αυτά τα παραδείγματα επεμβάσεων θα επιδιωχθεί να δοθεί το στίγμα ενός λαού που έχει καταφέρει να μετατρέψει την έννοια της αποκατάστασης σε αναγκαιότητα για την συνέχιση και εξέλιξη του πολιτισμού του. Τα κτίρια που θα αναλυθούν, προέρχονται απο 3 διαφορετικές πόλεις και επαρχίες της Β.Ιταλίας: Πράτο-Τοσκάνη, Τορίνο-Πεδεμόντιο, Βενετία-Βένετο. Ο λόγος που επιλέχθηκαν αυτά τα 4 κτίρια είναι γιατί αποτελούν 4 σύγχρονα παραδείγματα αποκατάστασης και επανάχρησης, αντιπροσωπευτικά των τάσεων που επικρατούν στη Β.Ιταλία. Συγχρόνως στα παραδείγματα αυτά θίγονται αρχιτεκτονικά ζητήματα που αποτελούν ανοικτά ερωτήματα για την αποκατάσταση κτιρίων στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Κάθε ένα τους αντιπροσωπεύει και κάτι διαφορετικό, που είτε έχει να κάνει με τον λόγο δημιουργίας τους, είτε με την αρχική τους χρήση, είτε με την πορεία τους μέσα στην ιστορία, είτε με την πρακτική..].