Unite d' habitation de Marseille : το όνειρο του αρχιτέκτονα, ζωντανό στη Μασσαλία - Κυριαζή, Ασημίνα
[Η πολυκατοικία της Μασσαλίας γέννημα ιστορικών αναγκών και συγκυριών του οράματος για δημιουργία νέων μορφών κατοίκισης σε μία κρίσιμη μεταπολεμική εποχή αποτελεί τον καρπό 25 χρόνων έρευνας του le Corbusier πάνω στην πρότυπη κατοικία και την ιδανική πόλη που παίρνει μορφή στη Μασσαλία μέσω του πρωτοποριακού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της συνεργασίας του με μία ομάδα τεχνοκρατών που τον πλαισίωνε. Σήμερα η πολυκατοικία αποτελεί σημείο αναφοράς της Μασσαλίας, όπου διαφαίνονται όλες οι εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής ως ένα μικτό συγκρότημα κατοικιών και επαγγελματικών χώρων με κοινόχρηστες λειτουργίες. Η πολυκατοικία της Μασσαλίας δεν είναι η μόνη που χτίστηκε στα πρότυπο της Unite. Tρεις ακόμη ακολούθησαν την ίδια δεκαετία στην ευρύτερη περιοχή της Γαλλίας καθώς και μία στο Βερολίνο στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, οι οποίες όμως είχαν προβληματική εξέλιξη με αποτέλεσμα τη σταδιακή τους φθορά και εγκατάλειψη. Στην περίπτωση της Μασσαλίας ήταν η πόλη που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να πραγματοπoιηθεί η Unite του le Corbusier στην πιο ολοκληρωμένη της μορφή..].