Κάιρο : νοσταλγία και περηφάνεια : από το 19ο αιώνα ως τα χρόνια του Νάσερ - Μαραγκού, Μόνικα Νοέλλα
[Η διάλεξη αυτή ασχολείται με την ιστορία της πόλης του Καΐρου από τον 19ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού. Στόχος είναι η ανάλυση της έντονης αντίθεσης μεταξύ της εικόνας της πόλης στις αρχές του 20ού αιώνα και στα μέσα του. Το Κάιρο που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα των διαδοχικών αυτών φάσεων. Το 19ο αιώνα με την πρώτη είσοδο του δυτικού στοιχείου στην πόλη, αρχίζει μια πορεία ανάπτυξης, με έντονες ευρωπαϊκές επιρροές. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται και φτάνει στο αποκορύφωμά της στις αρχές του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια της Βρετανικής κυριαρχίας της Αιγύπτου, όταν πραγματοποιείται και η μεγαλύτερη αναβάθμιση της όψης της πρωτεύουσας, η οποία αποκτά έντονα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Η περίοδος αυτή φτάνει απότομα στο τέλος της με την άνοδο στην εξουσία ενός αποφασισμένου εθνικιστή, του Νάσερ, ο οποίος δρα δυναμικά προς την απελευθέρωση της πόλης και της χώρας από την ξένη επιρροή. Οι πολιτικές του όμως σήμαναν την αρχή του τέλους για τη λαμπρή εποχή της πόλης του Καΐρου, η οποία ξεκίνησε μια σταθερή πορεία πτώσης, οδηγώντας στη σημερινή όψη της.]