Αόρατες πόλεις : μνήμη, χώρος, ταυτότητα - Καούρη, Αννα
[Βρισκόμαστε μπροστά στο λογοτεχνικό έργο του Ίταλο Καλβίνο, «Οι Αόρατες Πόλεις». Διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο αναρωτιέται τι ακριβώς συμβαίνει με την πλοκή του έργου και τελικά τι είναι αυτά που θέλει να μας πει ο συγγραφέας. Ο Καλβίνο περιγράφει φανταστικές πόλεις, που υπάρχουν μόνο σε ένα νοητό χάρτη, της φαντασίας και της μνήμης. Χρησιμοποιεί τον Μάρκο Πόλο ως αφηγητή των πόλεων ο οποίος τις περιγράφει στον Κουμπλάι Χαν, αυτοκράτορα των Ταρτάρων. Στην πραγματικότητα ο Μάρκο Πόλο είναι ένας έμπορος Βενετός ο οποίος ταξίδεψε στην ανατολή για πολλά χρόνια και μετά την επιστροφή του στη Βενετία διηγείται τα ταξίδια και τις εμπειρίες του. Ο Καλβίνο μέσα από τις περιγραφές του δικού του Πόλο κατασκευάζει πόλεις μη αναγνωρίσιμες, επινοημένες και με αυτόν τον τρόπο προσφέρει ερεθίσματα και στοχασμούς για την πόλη γενικότερα. Αναφέρεται σε μια αχρονική ιδέα της πόλης και περιλαμβάνει, άλλοτε φανερά και άλλοτε όχι, μια συζήτηση για τη σύγχρονη πόλη. Θίγει ερωτήματα όπως «τι είναι σήμερα η πόλη για μας», «ποιές είναι οι κρυφές αιτίες που οδήγησαν τους ανθρώπους..].