Καταστασιακή διεθνής : για αρχιτέκτονες - Χατζηφώτη, Όλγα
["Κατ αρχάς πιστεύουμε ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει." Με αυτό προλογίζεται η ανήσυχη ιστορία της Καταστασιακής Διεθνούς, και σε αυτό συνοψίζεται η ουσία των δράσεων και λόγων τους. Από την κοινωνία του Θεάματος ως το λουδικό πολιτισμό και από το ξεπέρασμα της τέχνης ως την ενωτική πολεοδομία, οι καταστασιακοί προσπάθησαν να αναδείξουν την προοπτική ενός "αληθινού" αστικού πολιτισμού. Ο στόχος της έρευνας αυτής είναι διπλός. Αφενός να προσεγγίσει το έργο τους υπό αρχιτεκτονικό πρίσμα- να ανασυντάξει το λόγο τους με σημείο εστίασης το μοναδικό τρόπο θέασης (και δράσης εντός) του αστικού χώρου που προσέφεραν. Αφετέρου φιλοδοξεί να ρωτήσει εάν και με ποίο τρόπο μπορεί η θεωρία τους να μεταφραστεί σε αρχιτεκτονική πρακτική.]