Porto 2001 : = Πόρτο 2001 : regresso a baixa =: επιστροφή στο κέντρο - Ντάνγκα, Ιρένα
[Η διάλεξη αυτή αφορά το πρόγραμμα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Πόρτο, που έγινε με αφορμή το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού το 2001. Το Πόρτο είναι συμπρωτεύουσα της Πορτογαλίας και αστικό κέντρο της περιφέρειας του Βορρά. Κατά τον 18ο και 19ο η πόλη αποτελούσε σημαντικό εμπορικό λιμάνι. Από την αρχή του 20ου αιώνα έως και την δεκαετία του '80 το κέντρο της πόλης απαξιώθηκε ενώ η δυναμική ανάπτυξής της στράφηκε προς την θάλασσα και τα προάστια. Οι πρώτες προσπάθειες ανατροπής της υποβάθμισης του κέντρου έγιναν από τον οργανισμό CRUARB, ο οποίος ξεκίνησε την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου εντός των μεσαιωνικών τειχών και κατόρθωσε το 1996 να αναγνωρισθεί αυτό το τμήμα ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ως συνέχεια αυτής της προσπάθειας αλλά και για την δημιουργία μιας νέας ταυτότητας και εικόνας της πόλης, το 1999 ο Δήμος του Πόρτο αναλαμβάνει τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας και συμπεριλαμβάνει στις διετής προετοιμασίες για τον θεσμό, έργα ανάπλασης του δημόσιου χώρου σε ένα τμήμα του ιστορικού κέντρου (Baixa). Για την τελική παρέμβαση στο χώρο..].