Σύγχρονη ορθόδοξη εκκλησιαστική αρχιτεκτονική - Αθανασόπουλος, Ειρηναίος
[Διαμέσου των αιώνων, η αρχιτεκτονική ανταποκρίθηκε σε ένα τεράστιο φάσμα αναγκών και κάλυψε σχεδόν κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αποτέλεσε μπορούμε να πούμε τον καθρέπτη της εκάστοτε σύγχρονής της κοινωνίας έως και σήμερα. Έτσι, η ανάγκη που ανέκαθεν ένοιωθε ο άνθρωπος να συλλάβει και να κατανοήσει τα πέραν του αισθητού και του νοητού, εκφράστηκε μέσω της αρχιτεκτονικής ποικιλοτρόπως, ανάλογα με τον χρόνο και τον τόπο. Μάλιστα, η ιστορία μας διδάσκει ότι τα θρησκευτικά κτίρια προηγήθηκαν κάθε άλλου είδους επίσημου κτιρίου. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα κτίσματα που έμειναν στην ιστορία της αρχιτεκτονικής ήταν στη πλειοψηφία τους θρησκευτικά. Ερχόμενοι στο Χριστιανικό κόσμο τώρα, τους βυζαντινούς χρόνους, την περίοδο δηλαδή που η ορθοδοξία εδραιώνεται, η ορθόδοξη χριστιανική ναοδομία εξελίσσεται σταδιακά φθάνοντας στο αποκορύφωμά της, την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, σύμβολο στους αιώνες της ορθόδοξης πίστης. Και συνεχίζει δραστήρια και δημιουργικά να εξελίσεται και να δημιουργεί νέους τύπους ναών στους αιώνες που ακολουθούν,..].