Η σκίαση ως συνιστώσα της βιώσιμης αρχιτεκτονικής - Παλαιολόγου, Γεωργία
[Κατά τον σχεδιασμό ενός κτιρίου, ο αρχιτέκτονας καλείται να αντιμετωπίσει ένα πολυσύνθετο θέμα με πολλές διαστάσεις και να συνδυάσει διάφορους παράγοντες με αλληλοσυγκρουόμενα πολλές φορές ζητήματα, όπως αυτό της θερμικής συμπεριφοράς των κτιρίων. Η εξασφάλιση των συνθηκών θερμικής άνεσης στο εσωτερικό των κτιρίων μέσω της χρήσης συστημάτων ηλιοπροστασίας είναι το ζητούμενο στην παρούσα εργασία. Επιπλέον πραγματοποιείται ανάλυση των συστημάτων σκιασμού και παραδειγμάτων εφαρμογής τους. Τα διάφορα συστήματα σκιασμού παρουσιάζονται και αναλύονται μέσω παραδειγμάτων σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη με παρόμοιες ή και διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες. Κάθε κτίριο είναι μοναδικό και η τοποθέτησή του γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο. Έχει τις δικές του ανάγκες που διαφέρουν ακόμη και από το διπλανό του. Από την ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι ανοίγματα διαφορετικών προσανατολισμών απαιτούν κατά κανόνα διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά το εμβαδόν τους και την ηλιοπροστασία τους. Ένα σταθερό σύστημα δεν έχει..].