Le murate : οι εντός των τειχών μετασχηματισμός της κοινωνικής απομόνωσης σε χώρο ζωής και ελευθερίας - Κουμαδίτου, Ολγα Ιωάννα
[Η Ιταλία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παγκοσμίως στις αποκαταστάσεις στα παλαιά κελύφη και ειδικότερα η πόλη τη Φλωρεντίας. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με μια περιήγηση στο κέντρο της πόλης όπου όλα τα παλαιά κτίρια είναι αποκατεστημένα με κριτική ματιά στο παρελθόν και το παρόν. Στην παρούσα διάλεξη εξετάζεται η επανάχρηση παλαιών σωφρονιστικών ιδρυμάτων, με αφορμή τις εργασίες αποκατάστασης των πρώην φυλακών της πόλης "Le murate". Πρόκειται για ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο 20.000 μ² περίπου μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, αρχικά μοναστήρι και αργότερα φυλακή, στα όρια του ιστορικού τριγώνου της πόλης και πίσω από την περιοχή της Santa Croce. Κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε πως ο δήμος έχει ήδη δημιουργήσει κατοικίες για νέα ζευγάρια στη θέση των κελιών. Μεγάλο κομμάτι του βρίσκεται ακόμη υπό ανακατασκευή, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται το 2015. Επιλέγεται το συγκρότημα των πρώην φυλακών Le Murate καθώς αποκτά μια λειτουργία διαμετρικά αντίθετη από την προηγούμενή του , αυτή της 'ελεύθερης' κατοικίας. Μελετώντας τους κανονισμούς και τους νόμους του ιταλικού κράτους,..].