Η διερεύνηση της χωρικότητας στον Πολίτη Κέην : η επανάσταση στην κινηματογραφική διατύπωση των χωρικών σχέσεων - Επιτρόπου, Ισμήνη
[ Ο Πολίτης Kane αποτελεί τομή στην ιστορία του κινηματογράφου, εμπλουτίζει την κινηματογραφική γλώσσα, καθώς αξιοποιεί τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία για να καθιερώσει μία καινοτόμο αισθητική. Η πεποίθηση ότι η εισβολή του ήχου θα έφερνε την αισθητική επανάσταση δεν επαληθεύτηκε, καθώς οι δημιουργοί επαναπαύτηκαν στην αφηγηματική του λειτουργία και έπαψαν να πειραματίζονται πάνω στις δυνατότητες εξέλιξης του μέσου. Ο Welles έφερε την ανατροπή ανοίγοντας νέα θέματα αποτύπωσης του κινηματογραφικού χώρου. Ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης, διαχειρίζεται τις χωρικές σχέσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να μορφοποιήσει το νοητό και να δώσει έμφαση στο αισθητό, αναδεικνύοντας την αφηγηματική λειτουργία του ίδιου του χώρου. Με άξονα τη ζωή ενός διάσημου μεγιστάνα του Τύπου, του Charles Foster Kane, κατασκευάζει χωρικότητες που καθίστανται ικανές να εξασφαλίσουν αφηγηματική ισχύ, ίσως και μεγαλύτερη από αυτήν της πρόζας. Η εμπειρία του χώρου δημιουργείται επομένως μέσα από τον αλληλοσυσχετισμό μορφών και αντικειμένων εντός του πλάνου. Τα χωρικά πλέγματα, με τη «θεατρικότητα» της αναπαράστασης,..].