Περί δυναμικής και ανάπτυξης της πόλης : μαθαίνοντας από τη φύση - Καραγιάννης, Θρασύβουλος
[Όταν δυο νεολιθικοί οικισμοί σε Αργεντινή και Κύπρο που απέχουν μεταξύ τους 12000 χιλιόμετρα και 6000 χρόνια, εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά, θέτουν ένα εκπληκτικό ερώτημα: Είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποιες κρυφές, έμφυτες και κληρονομικές τάσεις στον άνθρωπο, που τον ωθούν να δομεί το σπίτι του (την φωλιά του) με συγκεκριμένο τρόπο και να αναπτύσσει τους οικισμούς τους βάσει των επιδράσεων συγκεκριμένων νόμων που τον κυβερνούν; Ένα ερώτημα γίνεται η αφορμή, όχι για την διατύπωση μιας απάντησης, αλλά για μια σειρά περισσότερων ερωτημάτων που τίθενται με σκοπό να προσφέρουν εναλλακτικές οπτικές μέσα από τις οποίες παρατηρούμε και αντιλαμβανόμαστε το συνονθύλευμα των γεγονότων που αθροίζονται για να δημιουργήσουν και να περιγράψουν τις πόλεις μας. Ένα νέο, εξ' ολοκλήρου τεχνητό περιβάλλον, προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας, γίνεται ο βιότοπος μέσα στον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος ζει, αλλά και εξελίσσεται. Και όμως οι νόμοι που κυβερνούν αυτό το σύστημα και ορίζουν την ανάπτυξη του ίσως αποδεικνύονται το ίδιο αρχέγονοι όσο και..].