Πόλη μέσα στην πόλη : μία θεωρία - Παπαδαντωνάκης, Ανδρέας
[Οι προβληματισμοί του «κειμένου» πηγάζουν από τη γοητεία της πραγματικότητας και τελικά δομούνται με βάση αυτήν. Πηγή σκέψης το καθημερινό, το αστικό περιβάλλον της Αθήνας, σε μία περίοδο όπου στην ελληνική μεγαλούπολη εμφανίζεται πλήθος προτάσεων αναδιάρθρωσης με στόχο την πολυπόθητη μετάβαση στο νέο, την αλλαγή, ταυτόχρονα με μια άρνηση προς το υπαρκτό. Ως πεδίο συλλογισμού επιλέγεται μία πόλη, η οποία έχει διέλθει από πολλές πραγματικότητες και εξετάζεται σε χρονική στιγμή τέτοια, όπου η διαδικασία μετάλλαξης βιώνει μια επιβεβλημένη παύση. Από το 1961 το Βερολίνο, γιατί γι' αυτήν την πόλη πρόκειται, βιώνει μια οριοθετημένη πραγματικότητα, ενώ η κατακερματισμένη δομή του πληρεί όλα τα μορφικά, αστικά χαρακτηριστικά του αναδυόμενου, για την εποχή, μοντέλου πόλης. Το Βερολίνο, που προϋπάρχει ως μη συνεκτικό, είναι μια «φυσική μετάπολη» . Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο θερινό εργαστήριο του Oswald Mathias Ungers «πόλη μέσα στην πόλη»8, το 1977, η διαδικασία του οποίου αποδέχεται τη συγκεκριμένη διαμόρφωση της πόλης και θεμελιώνεται πάνω στην ήδη παγιωμένη..].