Αφρικάνικες μεταναστευτικές ροές προς τα ισπανικά σύνορα : [χωρικές διαστάσεις των μεταναστευτικών τάσεων και των πολιτικών ελέγχου τους τη δεκαετία 2000-2010] - Τερζιδάκη, Μαρία
[Ο χώρος όπου κινούνται οι Αφρικανοί μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ισπανία δεν είναι ο ίδιος σε όλη τη δεκαετία 2000-2010, αλλά μετατοπίζεται συνεχώς ανταποκρινόμενος στους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που τίθενται σταδιακά από τις χώρες προορισμού αλλά και διέλευσης. Πρόκειται, για ένα φαινόμενο πολυδιάστατο και κυρίως μεταβαλλόμενο την περίοδο που εξετάζουμε. Μέχρι τη δεκαετία του '90 οι Βορειο-αφρικανοί μετανάστες, ήταν η βασική συνιστώσα του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ισπανία, με την εντατικοποίηση των ελέγχων στην ακτογραμμή της Ιβηρικής, αυτό το ρεύμα σταδιακά αποδυναμώνεται. Οι πιο δύσκολες συνθήκες ζωής στις νοτιότερες αφρικανικές χώρες ενδυναμώνουν την τάση για μετανάστευση των πληθυσμών τους. Τη δεκαετία 2000-2010, αφενός, εμπλουτίζεται η γκάμα των χωρών αποστολής μεταναστών προς την Ισπανία και αφετέρου μεταβάλλεται ο ρόλος του Μαρόκου, που μετατρέπεται και σε χώρα διέλευσης. Η συστηματική εντατικοποίηση των ελέγχων των Ισπανικών συνόρων έχει ως συνέπεια τη μετατροπή της κοντινότερης χώρας, απ' όπου θα γινόταν το «πέρασμα», το Μαρόκο,..].