Μουσειακές συν_θέσεις : ιστορία και τοπίο στην ιταλική αρχιτεκτονική - Μαμμάσης, Τριαντάφυλλος
[Η έννοια της ένταξης στο τοπίο προβληματίζει έντονα τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό κόσμο και αναδεικνύεται σε μείζον σχεδιαστικό ζήτημα. Επιδιώκοντας να ερμηνεύσουν τον όρο αυτό, πολλοί καταλήγουν σε μια μάλλον μορφοκρατική αντιμετώπιση της ένταξης, ενώ άλλοι επιχειρούν μια ουσιαστικότερη προσέγγιση, εστιάζοντας στους ορατούς και αόρατους δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ κτηρίου, χρήστη και τοπίου Η σχεδιαστική πρόκληση εντείνεται όταν το "ανθρωπογενές τέχνημα" τοποθετείται σε έναν τόπο με έντονο αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ιταλικές πόλεις, των οποίων ο ιστός περιλαμβάνει κτίσματα διαφορετικών χρήσεων και χρονικών περιόδων. Το σύνολο αυτό είναι ο σύγχρονος φορέας της ιταλικής κουλτούρας και χαρακτηρίζεται από ισχυρούς δεσμούς. Κατ' αυτήν την έννοια, η ένταξη στο ιταλικό τοπίο επιβαρύνεται με την παράμετρο της συνύπαρξης του σήμερα με το χθες, του σύγχρονου παρόντος με το ιστορικό παρελθόν. Έτσι, το ενδιαφέρον μου κέντρισε η έρευνα της σύγχρονης ιταλικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας..].