Αρχιτεκτονική και χορός : θεωρία, σύνθεση, άσκηση - Κονδυλιά, Σοφία
[Η διάλεξη αυτή πραγματεύεται μία θεωρητική συσχέτιση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης με τη χορογραφία, που βασίζεται σε παράλληλη αναλυτική προσέγγιση, με βασικό μέλημα την εύρεση σημείων τομής μεταξύ αρχιτεκτονικής και χορού - αρχικά ως προς την αισθητηριακή αντίληψη του χώρου και της κίνησης, και, στη συνέχεια, ως προς την 'αποτύπωση' αυτών των αντιληπτικών τρόπων εντός του συνθετικού προϊόντος. Παραθέτουμε κάποια σχετικά αποσπάσματα που συνοψίζουν τους κύριους άξονες ανάλυσης του θέματος: [..] Εφόσον ο αρχιτεκτονικός χώρος προέρχεται από την επίλυση χωρικών σχέσεων και καθημερινών κινήσεων και η χορογραφία συντίθεται από τη χωρική συσχέτιση αμιγώς κινητικών σχηματισμών, μπορούμε να θεωρήσουμε την αρχιτεκτονική σαν σύνθεση μίας πρακτικής, σχεδόν αλγεβρικής 'χορογραφίας' καθημερινών κινήσεων, που 'ενσαρκώνεται' μέσα από την κατοίκηση, μετά την υλοποίηση του αρχιτεκτονικού έργου. Για τον αρχιτέκτονα η κίνηση είναι η βάση της σχεδίασης, ενώ για το χορευτή η κίνηση είναι πρωταρχικό μέσο έκφρασης. [..] [..] Η κίνηση διαδραματίζει..].