Αεροπλάνο.. μια ματιά στο μοντέρνο - Γιαννιώτης, Κωνσταντίνος
[Η εργασία αυτή πραγματεύεται κριτικά την Ιστορία της Τεχνολογίας του Αεροπλάνου. Το Αεροπλάνο συγκινεί με τη δύναμη των γραμμών του, την καθαρότητα της μορφής του, την πολυπλοκότητα της δομής του? είναι μία μηχανή που λειτουργεί στο σύνολό της αρμονικά ενσωματώνοντας τα περίπλοκα επί μέρους συστήματα πτήσης ενώ την ίδια στιγμή αποθεώνει την απλή, ρασιοναλιστική σκέψη του μηχανικού. Το Αεροπλάνο γίνεται αντιληπτό ως μια σύνθεση των επί μέρους τμημάτων, αντικειμένων, τεχνολογιών οι οποίες όλες μαζί συνεργάζονται αρμονικά ενώ η κάθε μία ξεχωριστά λειτουργεί αυτόνομα στην πολυσύνθετη αυτή μηχανή. Τούτο το στοιχείο αποτελεί άλλωστε κρίσιμο διακύβευμα της συνθετικής εμπειρίας σε όλες τις εκφάνσεις της. Η ιστορία του Αεροπλάνου, πέρα από τα στενά όρια της εξέλιξης της τεχνολογίας του, περικλείει ποιότητες, βιώματα και εμπειρίες, εντάσεις, αντιξοότητες και αντιφάσεις που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην ατέρμονη πορεία προς όλο και μεγαλύτερα ύψη με όλο και υψηλότερες ταχύτητες πτήσης. Η θεώρηση του Αεροπλάνου μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο..].