Οικία Λαπαθιώτη : πορτραίτα χώρου - Σταθάτου, Μυρτώ
[Στην περιοχή των Εξαρχείων βρίσκεται το σπίτι του αντισυμβατικού, νεορομαντικού ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Αντιμετωπίζοντας πλέον σοβαρό κίνδυνο κατεδάφισης, το τριώροφο νεοκλασσικό συνδυάζει στοιχεία πειραματικά για τον αθηναϊκό νεοκλασσικισμό με προγενέστερα. Στη λύση που προτείνεται έχει ληφθεί υπόψιν η ανάγκη διατήρησης του κτηρίου, το περιβάλλον των Εξαρχείων καθώς και η ιστορικής σημασίας πολιτιστική δράση του ποιητή. Η κεντρική ιδέα κινείται γύρω από τον επαναπροσδιορισμό της οικίας Λαπαθιώτη, με σκοπό να λειτουργήσει σαν ένας μικρής κλίμακας πολυχώρος με κέντρο την ποίηση και τη μουσική. Στο χώρο της αυλής έχει γίνει διαμόρφωση θεάτρου, που δε χρησιμοποιεί το σπίτι σαν φόντο, αλλά σαν ενεργό κομμάτι των δράσεων. Ο όροφος στεγάζει χώρο μουσικών και ποιητικών δρώμενων, πωλητήριο και χώρο αναψυχής με παρασκευαστήριο. Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρο περιοδικών εκθέσεων, βιβλιοθήκη και εργαστήρι εικαστικών και γραφικών τεχνών, ενώ το υπόγειο προβλέπεται να λειτουργήσει σαν στούντιο για πρόβες και ηχογραφήσεις εναλλακτικών μουσικών σχημάτων.. καθιστικό.]